BOSCH CMC
Creative Marketing Communications

Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:

30/1/'01 Surfende hermeniekes

Zaate hermeniekes zijn een fenomeen apart tijdens de carnaval. Sjpaskapellen, joekskapellen en hoe ze ook allemaal mogen heten, talloze formaties plezieren de vasteloavendvierders tijdens die dagen. De meest fanatieke vriendenkringen hebben hun internetpagina’s zelf opgezet. Veel liefdewerk oud papier. Voor vrienden en bekenden die graag enkele minuten willen wachten tot de plaatjes via het net binnenkomen. We starten met een volstrekt willekeurige zoektocht (www.alltheweb.com trefwoord: zaate hermenie) op zoek naar leuke sites, en klikken van de een door op de ander (steeds maar weer van die ellendige pop-up-screens wegklikkend).

Uit Geleen komt de Keuninklikke Zaate Philharmenie Sjeive Drek. Pas op: de eerste Tripod-pop-up. Hun site opent verder met een ‘Oetneudiging veur et métmake van eine: Sjeive Drek Middig Oet Doezend-en-ein Nach in Gelaen op zondjig veer fibberwarie vanaaf 15.33 oer.’ Zou het druk worden? Als we doorklikken beluisteren we een ‘eigen’ live wav-file, bekijken de nieuwspagina, de agenda, foto’s, teksten, de ledenlijst en enkele grapjes. Een indeling die we ook bij andere groepen terugzien.
Verder de provincie in. De Rettich Band uit ‘Haelse’ heeft meer pagina’s en biedt via www.rettich.net de keuzemogelijkheid om de site in het ‘plat’ te bekijken, maar ze openen in het Nederlands. Had ook andersom gekund. Toch een nette site met eigen muziek, achtergronden (waarom Rettich en zo), foto’s en links.
Opeens stuiten we op een Nederlandse plezierkapellen-portal met maar liefst 918 kapellen (niet alleen uit Limburg dus).
‘Opgericht 1981, aafgerich nog ummer neet…’ vermeldt de openingspagina fijntjes van de in Stein actieve Zaate Hermenie De Laevemaekers. In het Engels, Nederlands of het plaatselijke dialect informeren zij de bezoekers. Zaate Hermenie St. Ambras (eveneens uit het Steinse en zelfs de oudste aldaar, opgericht in 1973) heeft ook een eigen domein www.ambras.nl . Op zondag 14 januari jongstleden was hun 19e Culinaire Ambras Matinee zelfs live op internet te volgen; nu resten slechts de (veel te zware) foto’s van dat gebeuren. Misschien toch een klein filmverslag alsnog maken?
Joekskapel Ald Iezer uit Horst (heeft zelfs een punt-com domein geregeld)   is ontstaan vanuit de schutterij. Zij stonden vroeger (beter?) bekend onder de naam Schiet Zât. Leuk verhaal.
Even naar het zuiden. Vanuit Brunssum werft Zaate Hermenie 't Klink Neet nu al voor het halfvastenbal op 24 maart aanstaande. Deze - zoals ze zelf melden - ‘vruchtbaarste vereniging uit Brunssum e.o.’, verwacht binnenkort de 22e nakomeling.
De Bemeler Zoepnaze verorberen naar eigen zeggen één vat Brand in tweeentwintig minuten en elf seconden. Het laden van hun homepage duurt bijna net zolang, want daar hangt een enorme geluidsfile achter. Waarom toch?
Door, nu op eens zoek naar ‘de kampioenen’. Katerjach uit Maastricht is sinds 1974 actief en werd in 1998 Limburgs kampioen. Prachtige (zware) foto’s op die site. Joekskapel Kloar Taal uit Melderslo was Limburgs kampioen het jaar nadien. En in 2000 won Joekskepel Geine Aom uit St.Odiliënberg (zij zijn misschien daardoor nog hard met de site bezig).

Het is een apart circuit, waarin steeds dezelfde namen opduiken.
Zaateweg uit Susteren heeft de site in Flash opgezet en zelfs een intranet voorzien om vertrouwelijke stukken te downloaden (het werkt wel nog niet). Joekskapel Eine Ôngerein uit Montfort presenteerden op 15 januari jongstleden hun site ook in ’t plat; jammer dat die link nu niet (meer) werkt. Joekskepel Sôkkerpáek uit Tegelen kent zelfs een zoep-reglement. Leuke informatie. Joekskepel Petatte Nelke is aldaar opgericht in de jaren ’70, presenteert onder meer haar meest begeerde vrijgezellen en ‘verblijdt’ bezoekers op iedere pagina met vreselijke muziekjes. Joekskapel Ieder Vur Zig  startte twintig jaar geleden in Meterik en heeft als een van de weinigen ook een eigen MP3-file op de site staan. En niet van dat digitale gepriegel. Als je overigens op hun startpagina kijkt naar de bezoekersaantallen, dan zie je dat eind februari vorig jaar de site waarschijnlijk gelanceerd is (en ze toen meer dan honderd bezoekers trokken) en ze tegenwoordig nauwelijks nog bezoek genereren. Maar dat is met heel veel kapellensites zo. Ook qua metatags kan er veel verbeterd worden.

Kortom, de moraal van deze carnavalleske surftocht: links en rechts verschijnen leuke sfeerplaatjes, grappige teksten en soms - eigen - opnames. Maar over het algemeen zijn er veel verouderde sites. Streep de onnodige gimmicks, toeters en bellen eens weg. Vertel wat meer verhalen, maak de foto’s lichter. Delete overbodige geluidfiles en, het allerergste van allemaal: vermijd die ellendige popup-screens. Bron van ergernis nummer één op het internet. Volgend jaar moeten we maar weer eens gaan kijken. Tot dan: Vasteloavend Same!

Marc Bosch
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>